"> 10 najčešćih pogrešaka koje napravimo prije pregleda kod liječnika - Treća dob Hrvatska
">
Društvo Zanimljivosti Zdravlje

10 najčešćih pogrešaka koje napravimo prije pregleda kod liječnika

 

Foto: Shutterstock

Pogrešni rezultati ili nejasna očitanja manjkat će prilikom sjedećeg posjeta liječniku ukoliko se pridržavate ovih savjeta. A navodimo i ono što biste svakako trebali.prenosi

Posjeti liječniku dovoljno su stresni i bez razmišljanja o tome da ste možda nešto učinili krivo prije samog pregleda. Stoga vam donosimo deset najčešćih pogrešaka koje možete učiniti prije odlaska liječniku.

1. Kava
Konzumiranje kave prije mjerenja krvnog tlaka utjecat će na same rezultate te će ih pokazati višima nego što možda jesu. Isto vrijedi i za duhanske proizvode, navodi dr. James Dewar.

2. Jela bogata mastima
Sve bi se kalorije trebale izbjegavati ukoliko mjerite kolesterol i druge masti u krvi, tvrdi dr. Dewar. “Najbolje bi bilo izbjegavati kalorije osam do deset sati prije samog testiranja“, predlaže. Takva hrana naime može dovesti do povećanih rezultata.

3. Uobičajena prehrana
“Promjene u kolesterolu i krvnom tlaku uzrokovane prehranom neće se pokazati odjednom, stoga promjena u prehrani od tek par dana prije samog testiranja neće biti vjerodostojne“, navodi dr. Dewar. Promjene su uočljive nakon dužeg perioda konzumiranja zdrave prehrane pa ako sad počnete, do sljedećeg ćete pregleda imati veće šanse.

4. Lijekovi protiv prehlade
Neki lijekovi podižu krvni tlak, a liječnik ne može znati da uzrok visokog tlaka leži u nekom lijeku ukoliko mu to ne kažete. Pripremite se na to da liječnik treba znati o kojem je lijeku riječ i koji su simptomi koje liječite.

5. Manikura ili pedikura
Posjet dermatologu uključuje pregled čitavog tijela pa tako i noktiju. Lakirani i/ili gelirani nokti prikrit će neke od simptoma bolesti koje se mogu prepoznatu po stanju noktiju, a neke od njih su anemija, dijabetes i srčane tegobe. “Puder i sjenilo nisu poželjni prilikom posjeta dermatologu. Bez njih će se brže prepoznati kožni problemi lica.“, tvrdi dr. Sarina Elmariah. Losion ili krema za sunčanje pak ne igraju ulogu i za njih vam neće prigovoriti.

6. Alkohol
Testiranje kolesterola nije pametno obavljati s alkoholom u krvi jer on pokazuje povišene rezultate. “Izbjegavajte i slatkiše i masnu hranu, a mogli bi i odustati od prejedanja prije testiranja“ tvrdi dr. Joon Sup Lee. Konzumiranje jednog ili dva alkoholna pića dnevno mogu čak i pospješiti razinu kolesterola u krvi, no svejedno ga treba izbjegavati prije samog testiranja, navodi.

7. Kofein
Kofein ne utječe na testiranje razine stresa putem vježbi hodanja ili trčanja, no kod testiranja kojima se na kemijski način kreiraju stresne situacije kofein će suzbiti djelovanje ubrizganih sredstava.

8. Dehidracija
Urinarni testovi zahtijevaju jednu tjelesnu tekućinu usko vezanu uz konzumaciju vode stoga nije pametno doći na testiranje u stanju dehidracije. Dr. Benjamin Davies tvrdi kako bi tada trebalo izbjegavati i tjelovježbu koja nije dio uobičajene dnevne rutine jer će tijelo kojem je navika tjelovježba već znati koliko mu vode treba dok će ono koje to nije ubrzo postati dehidrirano.

Vijesti:

Prekrasno. Starim zanatima do održivog razvoja
Druga afera
Slabo pokretnoj starici isključili struju

9. Dezodorans
“Mnogi dezodoransi sadrže aluminij koji na mamografiji izgleda kao nakupine kalcija te tako može prikazati netočne rezultate“, tvrdi dr. Elizabeth Roth.

10. Crvena hrana
Crvena i ljubičasta hrana prije kolonoskopije nisu pametan izbor jer će rezultirati obojenim debelim crijevom dok će dodaci željeza kod nekih ljudi prouzrokovati zatvor. U takvim će situacijama otežati djelovanje laksativa i u konačnici utjecati na cjelokupno testiranje. Slično funkcioniraju i proizvodi bogati vlaknima, kao što je sirovo voće i povrće, kukuruz i grah. Najbolje bi bilo izbjegavati ih tri dana prije samog testiranja.

S kojim problemima se najčešće suočavate?

Povezane vijesti

Za idući prosvjed pridružite se hrabroj gomilici, da postanemo gomila

Administrator

Na koji način srčane bolesti utječu na mozak i pojavu demencije?

Administrator

U Hrvatskoj po prvi puta predstavljen najbolji mobitel za starije osobe

Administrator

Stiže kava s brokulom

Administrator

30 pozitivnih misli koje će vas podići u trenu

Administrator

Umirovljenici prosvjeduju protiv siromaštva u šest hrvatskih gradova

Administrator