"> Ivanka je miss Dolca: 'Zrihtam' se svaki dan za odlazak na plac - Treća dob Hrvatska
">
Naše priče

Ivanka je miss Dolca: ‘Zrihtam’ se svaki dan za odlazak na plac


FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL

Kad je otišla u penziju, Ivanka Lepen (70) zaposlila se na središnjem zagrebačkom placu. Štand joj je smješten na sredini najpopularnije zagrebačke tržnice kako prenosi 24sata

Natapirana frizura, šminka, ogrlica, prstenje i narukvice, ispod pregače šarena suknja…. Svakodnevica je to gospođe Ivanke Lepen (70).

Šetajući između štandova na Dolcu ne možete ne primijetiti prodavačicu koja “malo” odskače od okoline. Uvijek nasmiješena i “zbigecana”, za Zagrepčanku je to svojevrsni ritual…

– Pa radim među ljudima, moram paziti na stil i kako ću izgledati. Imam poštovanja prema svojim kupcima, ali i ja se tako puno bolje osjećam. Oduvijek sam se voljela srediti – kaže Ivanka.

Redovito ide na frizuru, što nije teško primijetiti ako dovoljno često dolazite na Dolac. Štand joj je smješten na sredini najpopularnije zagrebačke tržnice, tako da je uvijek u centru. Pažnje. I kupci hvale modni izražaj kumice Ivanke.

– Imam taj svoj neki stil, koji se s vremenom mijenja. Ipak imam dosta godina, moram prilagoditi sve to svojoj dobi. Tako je bilo oduvijek te se toga i danas držim. I da, imam kod kuće veliko ogledalo pa vidim što je dobro, a što nije. Važno mi je da se u robi osjećam ugodno – objasnila je svoje modne bravure.

 

Krenete li zapadnim stubama penjati se na Dolac, tamo će vas dočekati kip kumice Barice. Djelo je to Stjepana Gračana, a danonoćno “pazi” na prodavače i kupce od 2006. godine. Kao “model” za kip poslužila je Đurđica Jančić, a legenda kaže da i obitelj gospođe Ivanke ima veze s kumicom Baricom.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

– Tako se zvala moja mama, a na Dolcu je radila 55 godina. Kad su izrađivali spomenik, ona je bila najstarija prodavačica na placu, a radili su anketu kako bi se trebao zvati. I sad se zove Barica, kao moja majka – ispričala je Ivanka.

Upravo zbog mame, i ona danas uživa radeći na Dolcu. To se lako i vidi, ne samo po tome kako ima volje “sređivati” se svaki dan, nego i po tome kako je svi znaju i poštuju.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Do penzije je radila u MSU

– Prvi put sam na Dolac došla kad sam imala samo pet godina. Tad sam često s mamom znala doći. Uvijek sam se ovdje osjećala lijepo – kaže Ivanka, dok stalna mušterija dolazi po svoju porciju povrća.

I gospođa odmah počinje s hvalospjevima kako najviše voli kupovati kod Ivanke. Naravno, uz pohvale za “stajling”, a pridružili su se i susjedi s ostalih štandova. I tako Lepen uživa zadnjih 20 godina.

– Do onda sam radila u Muzeju suvremene umjetnosti. I onda sam otišla u penziju i zaposlila se na Dolcu kod prijatelja – rekla je Lepen i nastavila:

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

– Ne radim zimi, to bi ipak bilo previše. A ne radim ni svaki dan, odnosno samo kad imamo domaću robu. I to mi je dobro, jer nije baš lako. Kad radim, ustajem u 4.15 sati, od 5.30 sam na štandu, sve do 14 sati. Ali lijepo mi je i ne žalim se – rekla je Ivanka.

Unuci vole kako baka kuha

Ima dvoje djece, kćer i sina, te sedmero unučadi i jednog praunuka. Uz takvu brojnost znaju se bake i djedovi malo zbuniti nabrajajući imena, ali Ivanki se to ne može dogoditi.

– Ma kakvi, pamtim i kad imaju rođendane. Dođu ponekad i na plac, veseli su i sretni pa me baš razvesele. A čini mi se da im i dobro kuham, često pitaju ako mogu doći kod mene. Kad dođu, svi se podijelimo, dečki odu van igrati nogomet, a cure su sa mnom – s osmijehom prepričava baka.

A ljubav prema najbližima, djeci, radu, modi i stilu je za Ivanku samo ljubav prema životu. Nije joj teško buditi se u praskozorje, u doba kad netko od unučadi još ni doma nije došao, pa prodavati na kiši ili suncu. Još Ivanka nađe vremena i za “izvantržničke” aktivnosti. Vodi, zapravo, vrlo aktivan umirovljenički život.

 

– Kako ne, pa neću valjda doma samo sjediti i buljiti u televizor. Zimi, kad malo manje radim i imam više vremena, redovito odlazim na plesnjake, to odem kad god stignem. Idem i u razne udruge penzionerske, odemo ponekad na neko putovanje. Nema odmora, nemiran sam ja duh – rekla je vrckava kumica Ivanka.

Bojite li se epidemije koronavirusa?

Povezane vijesti

Psihologinja savjetuje: Kakva treba biti uloga baka i djedova u odgoju djece

Administrator

Studentski Grad: Veselo prije odmora

Administrator

Recepti online: Kaj su jeli naši stari: “KREM JUHA OD MLADOG GRAHA”

Administrator

PROJEKT SIGURNOST U TREĆOJ DOBI

Administrator

TETOVIRANI DJEDICA IZ PARKA UHIĆEN ZBOG MAFIJAŠKOG UBOJSTVA Šefu Yakuze nakon 15 godina bijega presudile viralne fotografije na Facebooku

Administrator

Uspjesi mješovitog zbora „Kalnički slavuji“

Administrator